Pages

Wednesday, 21 September 2011

Apam Polkadot?

Salam..
Ni adalah second entry saya untuk blog terbaru saya ni..hehe..kene curi masa gak untuk update..
Sekarang ni sy tgk kat blog, kat fb semakin yang buat bisnes apam polkadot..comey-comey je..serious sya belum penah lagi merasa walaupun seketul apam polkadot tu..sedap ker?nmpak cam sedap tapi rasanya saya tatau..bila saya search cara2 buat apam polkadot tu macam banyak guna telur..saya kureng sikit kalu makanan yang kuat bau telur terutama kek ke biskut ke..pastu takde letak esen vanila kot2 bole kurangkan bau telur tu..
Apa yang pasti dalam fikiran saya ni memang ada niat untuk mencuba sendiri membuat apam polkadot..tapi masalah utamanya kat rumah takde mengukus,,kuang kuang...tu yang tak bole buat lagi..mybe bila balik rumah famili kat Teluk Intan nanti saya nak try buat.. harap2 menjadi la :)

Jom kita layan gambar2 apam polkadot yang comey n kiut..gambar ni saya ambik dari FB kawan saya kat sini https://www.facebook.com/media/albums/?id=100000909597886. Tahniah Din sebab kabarnya bisnes semakin berkembang sampai ko tak tido2 malan sebab bantu isteri siapkan order dari pelanggan.. :) Saya suka tengok apam dia sebab bukan setakat polkadot, ade angry bird, lady bird, bee, internet explorer, apple brand, toyota, microsoft, churp2, fb, perodua, youtube, petronas, tv3, google, bmw, ym..
Haa..pnya la banyak design dia buat..memang kreatif la diorang ni.. tak percaya? meh tengok gambar kat bawah ni..Jom!



Cute kan? saya nak kongsikan sikit resipi membuat apam polkadot yang sy amik dari Myresipi..

Bahan-bahan ( 15-20 biji )

  • 3 biji telur sejuk-dr peti ais
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus
  • 150 ml susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovalette
  • filling-blueberry / strawberry @ ape2 ikut citarasa
  • pewarna

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima 6-8 minit sampai kembang..
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag @ plastik bersih
  4. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-
  5. Letakkan filling secukupnya-nak senang masuk dlm plastik @ sudukan jer..
  6. Picit lagi adunan yang sama @ berlainan warna sehingga 3/4 penuh . Kemudian dot-dotkan dengan warna pilihan...
  7. *Cara sendiri-pukul telur dulu, pastu masuk gula dan ovalette. Last tepung yang telah di ayak dengan baking powder...

Wednesday, 14 September 2011

Percubaan 123..

Salam...

Ini adalah blog kedua saya selepas wujudnya blog bisnes Shaklee saya http://ekinata.blogspot.com/. Tiba2 rasa cam nak create satu lagi blog cerita mengenai kehidupan sekeliling..tentang harith, tentang story mory saya seharian sebagai anak, isteri, mama, kak yong dsb..cam blog2 org lain..update cerita mengenai diri..cam diari laa..konon2nye...nak try gak la..haha..


inilah saye..gambar masa belum kawen lagi..hehe..masa ni
makan steamboat ngn kawan2 ofis kat Sunway..

Jumpe lagi!!